Dordrecht is niet mega groot maar staat wel vol met schitterende kerken. Wij hebben de mooiste kerken voor je op een rijtje gezet wat ons mooie Dordt te bieden heeft.Uiteraard zijn alle kerken vaak prachtig, maar voor nu een kleine selectie.

Grote kerk

img_6036-e1566889897667-768x1024De bekendste kerk in Dordrecht is de grote kerk ook wel de Dordtse dom genoemd. Wanneer je Dordrecht binnen komt rijden met de trein, auto, fiets of over het water, de Dordtse dom steekt overal bovenuit. De middeleeuwse Grote kerk is een gebouw met een rijk verleden, waarvan de oorsprong ligt in de 11e eeuw. Niet alleen het gebouw maar ook de koorbanken en de kapel maken het gebouw tot het belangrijkste monument van Dordrecht.

De Grote Kerk wordt actief gebruikt door de gemeente, daarvoor is de kerk natuurlijk gebouwd! Ben jij wel eens de toren op geklommen?

Oud katholieke kerkje

Verstopt tussen de mooie monumentale woningen op de Voorstraat-noord zit dit pareltje van een kerk. Het is een oud katholieke kerk die iedere zondag nog steeds open is. Het mooie hekwerk en het fijne tuintje is al een plaatje an sich.

Nieuwkerk

Midden in het centrum van Dordrecht staat de schitterende Parochiekerk, gedateerd uit het jaar 1175.

Rond het jaar 1420 onderging de kerk een forse uitbreiding en werd een zogenaamde Hallenkerk. In 1567/68 verwoestte een brand de kerk grotendeels. Het overgebleven deel werd weer opgebouwd tot een eenvoudige dubbelkorige kerk, de helft kleiner dan voor de brand. Bij de herbouw werd gedeeltelijk gebruik gemaakt van oude stenen, die eerst werden afgebikt. Ook werden er nieuwe Leidse stenen gebruikt, afkomstig van de steenfabrieken langs de Oude Rijn. In 1592 kon het godshuis weer in gebruik worden genomen.

De Nieuwkerk was, met het omliggende kerkhof, de begraafplaats van tal van voorname Dordtse families, zoals de Oenen, Slingelandts, Bercks, Hallincgs en Ruys Terensteyns. Het kerkhof diende tot 1 juli 1829 als begraafplaats voor de mindere klassen van Dordtse bewoners. Aan de West- en Noordzijde bevonden zich de beste, aan de Zuidzijde de gemeente graven. Toen het kerkhof werd opgeheven zijn de muren vervangen door beren en verdwenen de afsluitingen. De kerk diende na de sluiting in 1960 onder meer als opslagplaats en werden woningen gebouwd in de kerk en er vestigde zich een supermarkt en die maakte later plaats voor een woonwinkel.

Augustijnenkerk

Verstopt tussen de historische bebouwing staat aan de Voorstraat in Dordrecht de middeleeuwse Augustijnenkerk. Door velen die Dordrecht bezoeken of hier wonen wordt de kerk over het hoofd gezien. Onterecht wat ons betreft! De kerk uit 1293/1450 behoorde tot het Augustijnenklooster. Dit klooster is van grote betekenis geweest voor de burgerlijke en godsdienstige geschiedenis van de oudste stad van Holland en de Republiek der Verenigde Nederlanden. In de Augustijnenkerk werd op zondag 17 juli 1572 de eerste hervormde kerkdienst belegd en is sindsdien in gebruik als bedehuis van de Hervormde Gemeente.

De kerk is van april tot en met oktober elke zaterdag van 11:00 tot 16:00 open.

Remonstrantse kerk

Deze mooie kerk is gebouwd in 1900-1901 en werd in 1909 in gebruik genomen. Opmerkelijk is de ronde boog boven de voordeur met de zinspreuk; ‘Eenheid in het nodige, Vrijheid in het onzekere, In alles de Liefde.’ 

Na de Tweede Wereldoorlog werden de ramen vervangen door glas-in-lood ramen met Bijbelse afbeeldingen.

In 1997-1998 is de buitenzijde en het orgel van de kerk grondig gerestaureerd. Het originele interieur is nog steeds van toepassing. De kerk wordt nog veelvuldig gebruikt. Voor diensten, concerten, huwelijken en uitvaartdiensten.

Dit artikel is in samenwerking met Indebuurt Dordrecht geschreven. Het originele artikel is terug te vinden op Indebuurt Dordrecht.