Wij delen samen een passie voor eten & drinken, shoppen en cultuur. Samen struinen ze door de stad om de leukste plekjes en lekkerste etenswaren te ontdekken. Deze keer: zes typische, Dordtse lekkernijen die je écht een keer geproefd moet hebben!

Schapenkop bier

Synode brouwerij Stichting Stadsbrouwerij Dordrecht
Foto: Stichting Stadsbrouwerij Dordrecht

Wist u dat Dordrecht een stadsbrouwerij heeft? De brouwerij is een Onderwijsleerbedrijf waar leerlingen uit het praktijk- en beroepsonderwijs samen met vrijwilligers handmatig bier brouwen in het centrum van Dordrecht.

In deze brouwerij worden 4 heerlijke bieren gebrouwen ;
Schapenkopje Bond, Amber, Dubbel en Triepel.
Deze bieren worden net als Duitse en Belgische bieren gebrouwen met hoge gisting. Tijdens het gisten komt de gist bovendrijven. Dit geeft een volle smaak aan het bier. Het bier is niet gefilterd en niet gepasteuriseerd en daardoor zuiver van smaak.

Dordtenaren hebben al eeuwenlang de bijnaam Schapenkoppen. Deze naam is te danken aan een verhaal uit de middeleeuwen. Dordrecht was toen een rijke en machtige stad, onder meer door het stapelrecht. Deze belasting werd geheven op passerende goederen als vlees en slachtvee. Twee dordtenaren die destijd een schaap kochten in de alblasserwaard kleedde het schaap aan met kleding van een vogelverschrikker en probeerde met het dier tussen de Riedijkspoort te lopen om via die weg belasting te ontlopen. om dat moment klonk een bleeehhh van het schaap en vielen de mannen door de mand en moesten alsnog belasting betalen. 
Sindsdien worden dordtenaren schapenkoppen genoemd.
Vandaar het Schapenkopje.

Wist je dat ze voor de 400 Synode speciale synode rondleidingen geven? Tevens hebben speciale synodeflessen bier ontworpen. Hij is te verkrijgen bij de stadsbrouwerij.

Rutte

Rutte Distillery
Foto: Rutte Distillery

Rutte bestaat al erg lang! Het bedrijf is van generatie op generatie gegaan. De oude recepturen en vakmanschap zijn dan ook zeker gebleven. Vanaf de jaren 90 is de distilleerderij niet meer in handen van de familie maar wordt traditie zeker in ere gehouden.

De uitgangspunten zijn dan ook altijd gelijk gebleven, maar vooral uniek. Ze gebruiken namelijk geen kleurstoffen en aroma’s, zijn 100% natuurlijk, alles  komt uit granen en maken ze de keuze voor de beste grondstoffen.

Het pand is nog geheel in originele staat, met de distilleerderij en winkel in één. Rutte doet aan proeverijen in hun ‘proefkamer’ zoals ze het noemen. Deze proefkamer was vroeger de woonkamer van Simon Rutte geweest en werkte en leefde vijf generaties.

Speciaal voor de 400 Synode hebben ze en likeur gemaakt met 40 verschillende kruiden. Ga jij hem proeven? Hij is te koop in de winkel aan de Vriesestraat.

Appelmarijn

Appelmarijn
Foto: Banketbakkerij van der Sterre

Nog zo’n specialiteit is de Appelmarijn van Banketbakkerij van der Sterre. Een heerlijk stukje banket van bladerdeeg gevuld met appelstukes, rozijnen en een snufje kaneel afgewerkt met gepofte amandelsnippers en poedersuiker.

De Appelmarijn is ontstaan nadat de bakkersdochter van Kees en Hettie van der sterre werd geboren in 1982 en zij de naam Marijn gaven. rondom die tijd werd een nieuw uniek product gebakken in de bakkerij maar deze was nog altijd naamloos. Toen Bakker Kees zijn vrouw vroeg hoe deze lekkernij moest heten, antwoordde zij: Appelmarijn.

Brokking hazelnootgebak

Brokking
Foto: Banketnakkerij Brokking

Wie Brokking zegt roept gelijk taart/gebak. Het bekendste gebak van Dordrecht sinds 1898. Ze zijn bekend geworden om hun heerlijk luchtig gestapeld taartje van hazelnoot met zacht geklopte slagroom. Inmiddels is Brokking uitgegroeid tot een luxe banketbakker speciaalzaak.

Het Brokking gebak wordt meerdere keren per dag gemaakt waar je altijd een vers gebakje hebt.

 

Paardenworst17ffd32c-a899-4cc1-8314-427f29501216

Ook typisch Dordts in de paardenworst van slagerij Verkerk op de Spuistraat. Je houd er van of je vind het niets. Dit recept is inmiddels al een halve eeuw oud en wordt nog altijd zelf gemaakt in de worstmakerij aan de Belgracht en verkocht in hun slagerij Verkerk aan de Spuistraat. De slagerij is van woensdag tot zaterdag open. Meerdere keren per dag worden de verse paardenworsten op een stok geregen en over de schouder naar de slagerij gebracht en aangevuld voor de verkoop.

Wees er snel bij, voor je het weet is het uitverkocht.

MexicanoMexicano

Wist je dat de Mexicano ook een Dordtse snack is? In 1984 werd deze snack ontwikkeld door de Vries vleessnack uit Dordrecht. Het kreeg de naam Mexicano vanwege de voorronde van het WK in Mexico in 1986 waar Nederland zich in 1984 niet voor wist te plaatsen. Sinds 1986 is de snack als merk geregistreerd in de Benelux.

De snack een keertje proeven? Hij ligt in vrijwel iedere snackbar en is verkrijgbaar in de supermarkt.

Dit artikel is in samenwerking met Indebuurt Dordrecht geschreven. Het originele artikel is terug te vinden op Indebuurt Dordrecht.