Ben je ze al eens tegengekomen, de hofjes door Dordrecht? Niet alleen in het centrum maar ook buiten het centrum heeft Dordrecht mooie hofjes. We wijken deze maand iets af door niet voor een straat te gaan, maar we delen graag de zeven hofjes met jullie dit keer!

Wij vertellen je graag over de volgende zeven hofjes:
1. Regenten – of Lenghenhof
2. Van Slingelandthof
3. Arend Maartenszhof
4. Wilhelminastichting
5. Clara en Mariahof
6. De vereeniging
7. Hallincqhof

Regenten- of Lenghenhof

Het gerucht gaat dat hier alleen maar vrouwen wonen. Vroeger was dit wel ander en woonde hier vooral arme gezinnen, ouden, ongetrouwde vrouwen en gepensioneerde dienstbodes. Je kunt hier een kijkje nemen tussen 9-18 uur.

Van Slingelandthof

Dit is het oudste hofje van Dordrecht en is gesticht in 1519 door Pieter van Slingelandt en zijn vrouw Cornelia van der mee Roosenburgh. De huisjes bouwde zij destijd speciaal voor arme en oude vrouwen.

Arend Maartenszhof

Arend Maartenszoon stond bekend als geldwolf! om zijn reputatie te verbeteren bouwde hij dit hof wat vroegerd bedoeld was voor de arme vrouwen. nu mogen zowel mannen als vrouwen hier in het Arend Maartenszhof wonen mits ze het hof liefdevol verzorgen en zich netjes gedragen.

Wilhelminastichting

Deze 34 woningen waren echt bedoeld voor de oude dienstbodes die hier van hun oude dag mochten gaan genieten.

Clara en Mariahof

In 1880 liet de rijke koekbakker Marinus Kemp een hofje bouwen voor weduwen en vrouwelijke wezen maar deze mochten absoluut niet arm zijn. Vrouwen moesten uit een fatsoenlijk milieu komen. Delen van dit hof werden tijdens de tweede wereldoorlog compleet verwoest. De poort moest het ontgelden door een bom die bedoeld was voor Park Merwestein. Marinus Kemp vernoemde dit hofje met 19 woningen naar zijn 3e vrouw Clara en oudste dochter Maria.

De Vereeniging

Dit hof is ontworpen door H.W. Veth en was het eerste hof van de Vereeniging tot verbetering der huisvesting van de arbeidende klasse.

Hallincqhof

Dit hof werd gebouwd in 1902 door H.W. Veth. Hij was Architect en gemeenteraadslid van Dordrecht. Deze woningen waren een van de eerste sociale woningen in Dordrecht.