Dit artikel is in samenwerking met Indebuurt Dordrecht geschreven. Het originele artikel is terug te vinden op Indebuurt Dordrecht.

Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd. Je hebt ze vast al eens zien liggen door Dordrecht. Het zijn de goud/bronskleurige vierkante keitjes met hierin de handgeslagen naam, geboortedatum, datum en plaats van de deportatie van het slachtoffer en de datum en plaats waar het slachtoffer vermoord is. De stenen worden geslagen in het atelier van kunstenaar Gunter Demning, in Noord-Berlijn (Duitsland). Daarna worden de stenen door hem zelf of door medewerkers van Openbare Werken aangebracht bij het huis waar het slachtoffer als laatste heeft gewoond, voordat zij in de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd naar een concentratiekamp.

De eerste struikelstenen in Dordrecht

stolpersteine-1-e1554813588303.png

Op 16 april 2014 werden er op acht plaatsen in Dordrecht de eerste Stolpersteine geplaatst. De bedoeling is dat er in Dordrecht zo’n 278 herdenkingsstenen komen te liggen, maar momenteel liggen er zo’n 118 door de stad verspreid. Per jaar krijgt onze stad er zo’n 30 stuks bij om te plaatsen. Dit is een bewuste keuze van kunstenaar Gunter, omdat hij op deze manier de aandacht wil trekken van zowel de jongeren, ouderen en media.

Momenteel is Dordrecht al ruim vijf jaar bezig de Stolpersteine te plaatsen. We hebben dus nog even te gaan, voordat Dordrecht compleet is met zo’n 278 herdenkingsstenen. Inmiddels zijn al meer dan 70.000 stenen geplaatst in Europa, waarvan de tot op heden geplaatste Stolpersteine in Nederland en België bijna allemaal geplaatst zijn voor de Joodse slachtoffers.

Stolpersteine op de Voorstraat

Stolpersteine voorstraat

Wij laten je zien waar je in Dordrecht de Stolpersteine in de omgeving van het centrum kan vinden. Zo kun je zelf een groot of klein rondje maken om ze met eigen ogen te bekijken. De Stolpersteine liggen door heel Dordrecht, waarvan de meeste toch wel in en rondom het centrum liggen. Daarom hebben we voor deze plek gekozen, zodat je in een bepaald gebied veel stenen kunt bewonderen, met de grootste kans van slagen dat ze er inmiddels ook al liggen! Wil je ze allemaal op één dag zien, dan raden wij aan de fiets te pakken en deze mooie ronde te fietsen (118 stuks zijn er namelijk echt veel!) Eventueel kun je ook nog informatie terug vinden op deze website. Op de website staan alle 278 herdenkingsstenen, dus ook de stenen die nog moeten komen. Het is echt een speurtocht, want ze vallen niet direct op.

Route

Historisch centrum Dordrecht

stolpersteine-route-1024x736.png

In het centrum van Dordrecht liggen toch wel de meeste Stolpersteine. Laten we beginnen op de Vest.

Vest: Hier liggen er een aantal ter hoogte van nummer 263 en daarna nummer 172. Dan gaan we links af het Bagijnhof op.

Bagijnhof: Hier ligt er één ter hoogte van nummer 27. Dan gaan we rechtdoor de Lange Breestraat in.

Lange Breestraat: Je vindt een Stolpersteine bij nummer 2. Dan gaan we naar rechts het centrum in richting het hof naar de Steegoversloot.

Steegoversloot: Bij nummer 71 vind je een exemplaar. Hierna gaan we rechts de Steegoversloot op en vervolgens links de Schoolstraat in. Hier gaan we naar links en komen we bij Stek.

Stek: Hier vind je er één op nummer 29. Vervolgens gaan we met de bocht mee de Vrankenstraat in en slaan we de eerste straat linksaf de Mariénbornstraat in, richting de Wijngaardstraat.

Wijngaardstraat: Het ligt hier direct rechts ter hoogte van nummer 48. We vervolgen de weg op de Wijngaardstraat richting de Torenstraat. Hier slaan we linksaf de Torenstraat in richting Voorstraat-Noord. Op de Voorstraat gaan we naar links. De Voorstraat is een lange straat en er liggen veel Stolpersteine.

Voorstraat: Je vindt hier Stolpersteine ter hoogte van de nummers 8, 35, 143, 146, 149, 164, 232, 271, 293, 343, 318. Dan lopen we op de Voorstraat nog even rechtdoor richting de Grote Spuistraat waar we linksaf de straat in gaan.

Grote Spuistraat: In de Grote Spuistraat ligt er een Stolpersteine bij nummer 11. We lopen de Grote Spuistraat uit naar rechts de Elfhuizen in.

Elfhuizen: Hier ligt er één ter hoogte van nummer 6. Dan lopen we (rechts aanhouden) naar het Bethlehemplein.

Bethlehemplein: Je vindt een Stolpersteine bij nummer 22. Vanaf hier gaan we weer naar het Bagijnhof, richting de Visstraat. Op de Visbrug gaan we naar rechts de Groenmarkt op.

Groenmarkt: Hier vind je bij nummer 343 een Stolpersteine. Dan gaan we door richting de Wijnstraat.

Wijnstraat: Het eerstvolgende exemplaar vind je bij nummer 137 gevolgd door nummer 19. We gaan naar links de Palingstraat in, langs de Kuipershaven en Knolhaven richting de Houttuinen.

Houttuinen: Hier vind je de laatste Stolpersteine bij nummer 13.

Een korte route naar RozenhofStolpersteine rozenhof.jpg

Vind je de andere route toch iets te lang? Dan kun je natuurlijk ook een kleine route nemen, zoals deze:

Singel: Hier beginnen we op de Singel bij nummer 214, 300 en 351. Dan gaan we linksaf de Spuiweg op.

Spuiweg: Je vindt hier een Stolpersteine bij nummer 146. Vervolgens gaan we verder naar het laatste exemplaar en vervolgen we de weg naar de Burgemeester de Raadtsingel, waar we ter hoogte van de Havenstraat de Rozenhof op kunnen.

Rozenhof: Hier ligt een Stolpersteine bij nummer 22.