Straat van deze maand januari is Dolhuisstraat. In deze straat staat het monumentale pand ”Dolhuis”. Tegenwoordig een uitgaansgelegenheid (op dit moment helaas door COVID-19 dicht), maar dat was vroeger wel anders.

Tot 1572 was er het klooster van de Cellebroeders gevestigd. De Cellebroeders waren altijd in zwart gekleed en zorgde voor opvang, verpleging en begroeven slachtoffers van de pest. Rond 1590 moest het klooster dienen als huis voor ”dollen en krankzinnigen” ofwel een psychiatrische instelling en zo werd het klooster ook wel Dolhuis/Dolhuys genoemd.
In die tijd werd je wanneer je dol of krankzinnig was, opgesloten in één van de kamers en mocht je erg lastig zijn, ketende ze je vast.

In 1723 werd het pand verkocht en werd het particulier eigendom. Hierna heeft het complex diverse bewoners en gebruikers gehad. Zo werd het gebouw gebruikt als blauwselfabriek, blauwsel is een witmaker voor textiel. In 1960 werd het een ontmoetingsplek voor jong en oud en vestigde diverse horecagelegenheden in het pand. Denk aan Fame, Anders en Dolhuys.

In 1983 woede een brand in het monumentale pand waarbij werd overwogen het pand te slopen. Gelukkig heeft het niet zo ver hoeven komen en heeft het band zowel van binnen als buiten een ingrijpende verbouwing ondergaan. Het gebouw is nu verdeeld in zowel kantoorruimte als horecagelegenheid.

Dolhuis / Dordtsekaart | Stad, Nacht
(geen eigen foto!!)