Dat Dordrecht een haat-liefde verhouding heeft met water, dat is vast geen nieuws. Weet je nog in 2012, toen Dordrecht blank stond en de bekende foto van Cees van Nes gemaakt door fotograaf Rinie Boon viral ging op het internet? Gisteren deden we het nog eens over, maar gingen wij zelf op pad met onze camera’s voor wat mooie nieuwe plaatjes!

Hoog water

67 jaar geleden, tijdens de watersnoodramp steeg het water tot ongekende hoogte, zo ook in Dordrecht. Gelukkig is het daarna nooit meer zo hoog geweest als toen. 

De watersnood werd in die nacht (31 januari) veroorzaakt door een stormvloed in combinatie met springtij, waarbij het water heel hoog steeg. Er kwamen in Nederland 1836 mensen om het leven. In Dordrecht stroomde het water in 1953 aan de noordkant de stad binnen. Dijken braken en heel Dordrecht liep onder water. 

Watersnoodramp – 1953

Maandag 10 februari 2020

De gemeente Dordrecht deelt maandagmiddag zandzakken uit, voor de panden aan de kade. Door de hoge waterstand lopen de kades op verschillende plekken in de stad onder water.

Rijkswaterstaat meldde dat het water maandag rond 17:00 uur op 2,24 meter boven NAP stond. Onder meer de Taankade, Wolwevershaven, Bomkade en Korte Kalkhaven zijn ondergelopen. Het hoge water komt door een combinatie van springtij, hoge riviertoevoer en een westenwind.

Het hoogtepunt wordt dinsdagochtend 11 februari rond 06:00 uur verwacht: 2,26 meter boven NAP.