Dit jaar viert de stad Dordrecht 366 dagen lang zijn 800 jarige bestaan. Je zou zeggen 366 jaar? Jazeker! 2020 Is een schrikkeljaar en dus vieren we niet 365 maar 366 dagen ‘feest’.

800 jaar geleden was Dordrecht de eerste stad van (het huidige) Holland die stadsrechten kreeg en is daarmee dus de oudste stad van Holland. Dordrecht had in 1220 al enige tijd de kenmerken van een echte handelsstad, maar door het verkrijgen van de stadsrechten brak er een nieuwe fase aan. De stad kon gaan groeien en werd steeds belangrijker en rijker. Dat zie je vooral terug in de historische binnenstad. Het vergeten verhaal is dat in 1220 Willem I (graaf van Holland) trouwt met zijn Maria van Leuven en haar als huwelijkscadeau Dordrecht heeft gegeven. Dordrecht kreeg daardoor een keizerin als eerste stadsvrouwe. Dordrecht kreeg hierdoor belangrijke rechten en ontwikkelde zich als een van de rijkste Hollandse steden.

Festiviteiten

Het hele jaar door zijn er activiteiten die voor, maar ook met de Dordtenaren gevierd worden. Zo is bekend dat er dit jaar een speciale editie van Big Rivers plaats zal vinden en volgt er in het najaar een spectaculaire internationale tentoonstelling van Dordrechts bekendste kunstenaar Albert Cuyp, in het Dordrechts museum. Daarnaast worden er ook vele activiteiten gehouden op het gebied van sport, cultuur en onderwijs.

Houd onze uit agenda in de gaten voor alle festiviteiten rondom het 800 jarig bestaan.