Dat Dordrecht een eiland is, dat weten wij allemaal. Maar ben jij je ervan bewust dat je wellicht iedere dag vanuit je werk over de brug komt om ons eiland Dordrecht in te komen? Wij hebben het in dit artikel over de belangrijkste, Dordtse bruggen en behandelen de bruggen waar je de beste Instagram posts kunt maken.
Spoorbrug (ook wel de Zwijndrechtse Brug, Dordtse Brug en Stadsbrug genoemd
Deze brug is een spoorbrug tussen Zwijndrecht en Dordrecht en gebouwd van 1991-1994. Deze brug steekt de oude Maas over en maakt deel uit van de spoorlijn Breda-Rotterdam. De brug bestaat uit een vast deel van tweesporige vakwerkbruggen naast elkaar en een beweegbaar deel van twee tweesporige hefbruggen. De brug wordt door de Dordtenaren ook wel “Het Hemelbed” genoemd. De brug is in totaal 560 meter lang, 44 meter breed en 65 meter hoog.
Merwedebrug
Deze stalen boogbrug verbindt de weg van Papendrecht naar Dordrecht met een lengte van 1.032 meter lang. De brug telt 2 x 2 rijstroken en werd op 23 september 1967 opengesteld voor verkeer. Het is één van de laatste boogbruggen in deze karakteristieke vorm die in Nederland is gebouwd. Destijds verwerkte de brug ook het doorgaande verkeer van de stadsbrug Zwijndrecht wilde vermijden, omdat de Drechttunnel nog niet was voltooid en de Zwijndrechtse Brug al ernstig belast was. De Merwedebrug is één van de drie oeververbindingen tussen Dordrecht en de aangrenzende gemeenten.
Moerdijkbrug
Ook dit is één van de drie oeververbindingen van Dordrecht. Dit keer met Noord-Brabant. Deze brug is vernoemd naar het dorp Moerdijk aan de zuidzijde van de bruggen. De eerste brug was een spoorbrug die geopend werd op 1 januari 1872. De tweede brug, bestemd voor autoverkeer, is aangelegd in de jaren 30 en werd geopend op 12 december 1936. Hierover loopt de rijksweg A16.
Gevochten om de bruggen
Op 10 mei 1940 werd er enige tijd hard gevochten om het bezit van de Moerdijkbruggen. Uiteindelijk kwamen deze onbeschadigd in het bezit van de Duitsers. In het najaar van 1944 werden de bruggen alsnog door de Duitsers opgeblazen om te voorkomen dat deze in handen van de geallieerden zouden vallen. Na (nood)reparatie aan de brug kon deze uiteindelijk in 1945-46 weer in gebruik komen. In de jaren 50 is de spoorbrug vervangen en werd ook de Moerdijkbrug in de jaren 70 breder gemaakt voor het verkeer.In 2005 is hier een 3e brug bijgekomen, de HSL.
De Instapost- bruggen
Naast de belangrijke bruggen om ons eiland op te komen, staat Dordrecht bekend om vele, mooie bruggen. Wij hebben hieronder een overzicht van de mooiste insta-post bruggen geplaatst.
Damiatebrug
Deze brug is sinds 1990 aangewezen als Rijksmonument. De brug is gebouwd over de Wolwevershaven en verbindt twee kades, de Wolwevershaven en de Kuipershaven. De naam van de brug is overgenomen van de houten brug die zich eerder op deze plek bevond. Die is weer afkomstig van de houthandel Damiate die in de 17e eeuw in de buurt stond.
Lange ijzeren brug
De brug is ontworpen in 1855 door G.N. ltz, toen stadsbouwmeester van Dordrecht. Deze diende ter vervanging van een 40 meter lange houten brug. De lange ijzeren brug bestaat uit twee vaste brugdelen van elk 25 meter. In het midden van de haven is een beweegbaar gedeelte uitgevoerd als dubbele basculebrug. In totaal is de brug 60 meter lang en 2,8 meter breed.
Nieuwbrug
De Nieuwbrug is een gietijzeren brug uit 1851 over de Wijnstraat/Voorstraathaven. Sinds 1989 is deze brug een Rijksmonument en heeft een lengte van 34 meter. De brug heeft drie doorvaart openingen, de middelste doorvaart kon geopend worden om schepen met mast door te kunnen laten. De voormalige klep is nog steeds zichtbaar in het wegdek maar de brugleuning is vastgezet.
Visbrug
Deze brug bevindt zich over de Voorstraathaven. De Visbrug verbindt de Visstraat met de Groenmarkt. Op de Visbrug staat ook het standbeeld van de Gebroeders de Witt.
Pelserbrug
Nog een Rijksmonument in dit rijtje is de Pelserbrug. Een eenvoudige gietijzeren brug uit de 19e eeuw. Oorspronkelijk voorzien van een ‘’Oorgat’’ onder de voet van de grote kerk.
Scheffersplein (is namelijk ook een brug)
De brug ofwel het plein gebouwd op de brug is vernoemd naar de Dordrechtse schilder Ary Scheffer. Ooit was dit plein niet meer dan een smalle brug. In 1959 werd de brug aanzienlijk verbreed tot plein. Rond het plein dat in de 19e eeuw tot horecaplein werd gecreëerd, bevinden zich verschillende uitgaansgelegenheden en in de zomer is het plein voorzien van terrassen. Het Scheffersplein heeft ook een brugnaam, namelijk de Tolbrug. De brug loopt van Tolbrugstraat Landzijde naar Tolbrugstraat Waterzijde.
Dit artikel is in samenwerking met Indebuurt Dordrecht geschreven. Het originele artikel is terug te vinden op Indebuurt Dordrecht.