Op zaterdagavond lekker thuis op de bank met een filmpje of een spelletje met familie of vrienden? Wij gingen op zoek naar de lekkerste hapjes van de plank en bezochten verschillende delicatessenzaken. Zo kregen we een mooie plank vol hapjes.

Gert Jan de kaasboer

img_3684

Gert jan de kaasboer is een begrip in Dordrecht. Sinds mensenheugenis een bekende in Dordrecht. In 2009 en 2011 mocht Gert Jan de kaasboer zich zelfs de ‘Beste kaasspeciaalzaak in Nederland’ noemen. We proefden het volgende van de plank (van links naar rechts):

 • Oude Meije: Een twee jaar gerijpte oude kaas. Het voordeel van de oude kaas is, dat hij makkelijk te snijden is..

 • Vacherin Mon’t d’Or: De Mon’t d’or wordt uitsluitend van koemelk gemaakt. De productie van de kaas is van 15 augustus tot 15 maart. Een tip van Patrick Plaisier: doe hem een paar minuten in de oven en je hebt een mini fondue op tafel.

 • Blu 61: Een italiaanse blauwaderkaas dat in een bad van rode wijn is gedompeld.

 • Le Petit Doruvael truffel: Deze kaas wordt gemaakt door de familie Vlooswijk uit Montfort. Een vervaardigde kaas van gepasteuriseerde melk met truffel.

 • Kweeperenpasta: Heerlijk om je kaas in te dopen.

 • Kletzenbrood: Een stevig, kruidig, zoet brood, gevuld met vruchten en noten. Uitermate geschikt als extra versnapering bij een kaasplankje.

Wijnhuis nr. 167

img_3669

Naast lekkere happen van de plank, mag een bijpassende wijn natuurlijk niet ontbreken.
Dit Wijnhuis aan de Wijnstraat biedt je een super service. Inspiratieloos of even niet wetend wat je waar bij moet drinken, Frank helpt je de beste keuze te maken en laat je de mooiste wijnen proeven aan zijn gezellige grote uitnodigende tafel in zijn winkel. Ga je voor een rode of liever voor een witte wijn bij een heerlijke avond vol lekkers is dit het advies van Frank:

 • Rood – Cantine San Giorgio Perchè No?! :Dit is een wijn van wijnhuis Cantine San Giorgio uit 2016. De rode wijn is gemaakt van de Zinfandel druif en komt uit de regio Salento – Italië.

 • Wit – Edel Grand C: Dit is een wijn van wijnhuis Grand C uit 2017. De witte wijn is een mix van de Riesling, Pinot Gris, Muscat en Gewurztraminer druif en komt uit de regio Salento – Italië.

Slagerij Verkerk

17ffd32c-a899-4cc1-8314-427f29501216

Een typisch dordtse lekkernij die niet mag ontbreken op je plank is de paardenworst van slagerij A.P. Verkerk. Al meer dan een halve eeuw maken zij de worst in hun eigen worstmakerij achter de zaak in de Belgracht. Van woensdag tot en met zaterdag worden op een lange stok geregen paardenworsten meerdere keren de Belgracht overgestoken naar de winkel. Een tip: wees er bij tijds bij zodat je niet mis grijpt, want voor je het weet hangt er helaas een briefje dat de paardenworst is uitverkocht. Heb je toch een paardenworst weten te scoren, met een beetje mazzel is de paardenworst nog warm en krijg je een lekker stuk mee om te snoepen voor onderweg.

Slagerij De Smokerie

1d2411c9-2cdc-4d9f-80b8-34d6db41e6ef

Een nieuwe lokale lekkernij die ook zeker niet mag ontbreken op je plank is de Rutteworst van Dennis, eigenaar van Slagerij de Smokerie en Myriam Hendrickx van distilleerderij Rutte.

Een dordtse borrelworst met Gin en Korenwijn. Door hun specialiteiten te combineren zijn zij gekomen tot een nieuwe soort borrelworst. Door het rijpen van de worst vervliegt de alcohol, maar maakt dat de smaak van worst intenser. Eerder bracht Dennis ook al een worst op de markt, de Dordtse bierworst. Hier won hij in 2013 de Nationale slagers Vakwedstrijd mee.

De Rutteworst is te koop bij Slagerij de Smokerie en bij Distilleerderij Rutte.

Van Pelt delicatessen

img_3676

Deze delicatessen winkel zit in het overdekte winkelcentrum Sterrenburg. Van Pelt behoort tot de 5 beste foodspecialiteitenwinkels van Nederland. Ze verkopen er kaas, vleeswaren en verschillende nootjes en zoutjes, je kunt er terecht voor een bak koffie of een lunch en wist je dat je er ook je hapjes kunt bestellen voor feesten en partijen?
Wij hebben het volgende bij Van Pelt gescoord:

 • Wasabi pinda’s: Pinda’s in een krokant jasje met een pittige wasabi smaak. Heerlijk als je van een beetje pittig houd en weer eens iets anders.

 • Mexicana mix: Gebakken rijstzoutjes met een kaassmaak.

 • Krokantjes: Een rijstzoutje met een licht pittige smaak.

Dit artikel is in samenwerking met Indebuurt Dordrecht geschreven. Het originele artikel is terug te vinden op Indebuurt Dordrecht.