Straat van deze maand is Hofstraat. Hofstraat staat bekend om de prachtige gevels en de Statenschool in het prachtige centrum van Dordrecht. Wij lopen en genieten er graag, maar ook toeristen weten de Hofstraat goed te vinden!

Gevels

De huizen in de Hofstraat hebben verschillende, maar vooral prachtige gevels, waar wij zelf enorm van kunnen genieten. Je waant je soms gewoon net even in een andere plaats, omdat het 100 meter verderop weer compleet anders is. De bouw van de typisch ‘Dordtse gevels’ zijn in 1725 stil te komen liggen, omdat ze het niet meer vonden passen in de stad. Daarom zijn ze ook buiten de stad te vinden, want daar was het toen nog wel toegestaan. In 1795 verdwenen de ‘Dordtse gevels’ volledig om verschillende redenen. Toch keerde het in 1900 weer terug, met de bouw van de Statenschool en Hofstraat.

Statenschool

De Statenschool is in 1913 gebouwd met als doel een Gemeenteschool te hebben voor openbaar, lager onderwijs. Dit had ook te maken met het feit dat in 1901 de algemene leerplicht ingevoerd werd. De Statenschool is gebouwd in neorenaissancestijl wat verwijst naar de 17de eeuwse Dordtse gevels.

In 2013 bestond de Statenschool 100 jaar. In 2011 is de Statenschool weer opnieuw geschilderd in de oorspronkelijk kleuren. Er hebben er in de jaren geen ingrijpende verbouwingen plaats gevonden, maar de oorspronkelijke kleuren waren redelijk verdwenen.

Maar wist je bijvoorbeeld ook dat de Statenschool 1 van de bekendste filmlocatie is? Zo is de kinderfilm Dolfje Weerwolfje er op genomen of Pietje Bel, maar nog vele andere (kinder)films.

Rijksmonumenten

De Hofstraat is een rijke straat aan Rijksmonumenten, zo is bijvoorbeeld Hofstraat nummer 3, 12 en 24 een Rijksmonument. Het benoemen van alle huisnummer lijkt ons niet nodig, want ze zijn ook te herkennen aan de op de gevel gehangen mooie Rijksmonument bordjes. Het is niet voor niets een populaire locatie onder toeristen. Misschien toch maar snel zelf eens een kijkje gaan nemen en een prachtige foto schieten?