Deze maand in de Straat van de maand – Houttuinen. Een prachtige straat met een aantal mooie elementen. We vertellen je er graag meer over.

Ben je wel eens naar de Houttuinen gelopen vanaf de grote kerk naar de Engelenburgerbrug? De renovatie aan de brug is je dan vast en zeker niet ontgaan. Of als het water in de haven zo hoog staat, dat de Houttuinen blank staat? Of de giraf die op het pleintje bij de haven van de Houttuinen staat?

De Giraffe

De Giraffe op het plein van de Houttuinen is gemaakt en ontworpen door kunstenaar Henk Visch en heeft zijn plekje gekregen in 1996. Het is een eerbetoon aan Cees Buddingh. In 1966 schreef Henk Visch al eerder een gedicht over de Giraf. De Giraffe plaatsen ging gepaard met een hoop moeilijkheden voorafgaand de plaatsing. De Vereniging oud-Dordrecht vond het hele plan maar niets en diende toentertijd een bezwaarschift in omdat het niet historisch genoeg zou zijn voor onze binnenstad. Maar gelukkig waren de burgermeester en wethouders het niet eens met het bewaar en kreeg de giraffe toch nog een prachtige plek langs het water.

Anker en Molenstenen

Gewone stenen waren op dit stuk niet mogelijk vanwege de zware (slepers)wagens die de molenstenen vervoerden en daarom zijn er oude molenstenen gekomen en wordt het ook wel eens het Plein van Molenstenen genoemd. Jaren geleden hebben ze bij opgravingen nog enkele molenstenen terug gevonden. Op het plein bevind zich ook een anker, het anker belande vroeger op de schroothoop en is ooit door transportbedrijf Van der Wees opgehaald uit het Hollandsch Diep. Zij vonden dat een handels- en waterstad niet zonder een anker op de kade kon en plaatsten het in 1999 op de kade van de Houttuinen. Is je ook wel eens opgevallen, dat als het water hoog staat in de haven, het anker ook deels onder water staat? Wij vonden dat best toepasselijk voor de bewoners om de hoek alleen wat minder leuk voor de materiele schade, helaas..