Heb je wel eens over de Noordendijk gereden, gefietst of gewandeld? En daar een prachtige molen gezien?

Kyck over den dyck is een molen op de Noordendijk. Het is de enige bewaarde molen van de stad. Oorspronkelijk werd de molen gebouwd in 1612 dit was een houten standerd korenmolen. Deze molen maalde mout, dat diende als grondstof voor de Dordtse bierbrouwers. In 1713 werd de houten molen vervangen voor de huidige stenen “stellingmolen”.

In 1739 werd overgegaan op het malen van koren. Tijdens een storm in 1871 werd door een windhoos de molen flink beschadigd. Hierbij braken de as en beide hoeden af.

Van 1952 tot 1997 was Dordrecht eigenaar van deze mooie molen op de dyck. Sindsdien is deze molen eigendom van Stichting “Molen Kyck over den Dyck” en werd hij volledig gerestaureerd tussen 1999 en 2001. Sindsdien hebben we een mooie operationele molen op de dijk staan die op zaterdag werkende is. Afhankelijk van de wind is de molen open tussen 10:00 – 16:00 uur + verkopen zij daar onder in hun winkeltje producten voor de thuisbakkers.

Denk hierbij aan:
Spelt
Dit wordt gemalen in de molen op een apart koppel stenen. Zo zorgen zij er voor dat je zuiver spelt krijgt.

Glutenvrije producten
Ook hiervan hebben zij diverse bankproducten te koop, denk aan; pannenkoekenmix, mix voor pizzabodem of diverse bak producten en dan allemaal glutenvrij.

Verhuur
Heb je een vergadering, feestje, of wil je er met je school eens gaan kijken? Dit kan allemaal. Neem contact met hem op voor meer info.

En mocht je een keer een Kunstrondje Dordt doen. De Kyck doet ook mee in het rondje! Helaas is op dit moment de molenwinkel en De Kyck nog gesloten door de corona crisis.