De Corona tijd (wat op dit moment helaas in de wereld nog gaande is) heeft ons niet stil doen zitten. We hebben over dingen voor Onontdekt Dordt nagedacht, waaronder “De straat van de maand”. Heeft jou straat een bijzonder verhaal, die we echt met de rest moeten delen? Laat het ons weten en wie weet wordt jouw straat een keer de straat van de maand

Vleeshouwerstraat

Dit keer in “De straat van de maand” zetten we, voor vele ook wel het gezelligste straatje van Dordt in de kijker genoemd, namelijk de Vleeshouwerstraat.

De Vleeshouwerstraat is voorzien van vele  lokale winkeltjes, delicatesse en kunst. Absoluut de moeite om eens doorheen te lopen!

Historie

Vroeger was dit wel anders. Iedere straat had namelijk een functie in Dordrechts vroegere handelsstad. Op de Vismarkt werd bijvoorbeeld vis verkocht, op de Aardappelmarkt werden aardappelen verhandeld en in de Vleeshouwerstraat werd in die tijd vlees verhandeld. Slagerijen slachtte hun dieren in deze straat en vervolgens werden de dieren gepekeld om daarna verkocht te worden.

Aardappelmarkt

De huiden van de dieren werden vaak hergebruikt en fungeerde als fundering voor gebouwen. Zo gaat ook het gerucht dat de Grote Kerk gefundeerd is op koeienhuiden, maar zeker weten doet niemand het…

Vlaggen

Momenteel zien we de Vleeshouwerstraat als gezellig winkelstraatje vol vlaggen die de straat versieren. Voornamelijk hingen hier de Dordtse en Nederlandse vlaggen, tot Frans Faasen van het winkeltje “Petit commerce d‘antiques” een wat oudere toerist ontving in zijn winkel. De toerist had gevochten in de stad Dordrecht tijdens de oorlog . Hij woonde in Canada en sprak af met meneer Faasen, hem bij thuiskomst, de Canadese vlag toe te sturen. Zodoende liep het grapje al snel wat uit de hand ,waarop steeds meer toeristen na thuiskomst hun vlag van afkomst opstuurde en de straat nu vol hangt met diverse vlaggen van verschillende komaf. Zo hangen er nu vlaggen uit Amerika, Duitsland, Canada, Kroatië, Spanje en vele meer.

Winkeltjes

In dit fijne straatje zitten diverse leuke lokale winkeltjes verstopt. Zo kun je heerlijk genieten van de mooiste wijnen van Wijnhuis 167, kun je terecht bij patisserie Aswian of  bij de juwelier voor een exclusief sieraad. En wat dacht je van het rondneuzen in één van de antiquairs of toch nog een leuk Dordts souvenirtje scoren bij “mooi zo” al met al genoeg shopplezier!