Verdorie, pandemie en ik loop met een enorme grijns op mijn gezicht door het winkeltje. We staan in de krant. Wijnhuis haalt wereldrecord met proeverij stond er, dan nog net niet op de voorpagina, maar goed. Huh, vraag je jezelf af, en ik ook overigens, een wijnwinkeltje op de hoek en een wereldrecord? Jawel daar gaan we dan. Toen de Corona-ellende begon ik te zoeken naar alternatieve omzet. De horeca viel compleet weg en ik zag mijn omzet met 85% kelderen. 

Daar stond ik dan met mijn poffertjesporum met minister De Jonge op de achtergrond. Aparte schoenen overigens, dit terzijde, maar geen omzet. Maar zoals vaak als de nood het hoogst is dan is de redding nabij. In dit geval in de vorm van de mensen die me nabij staan. Marie Jose en Esra namen me bij de hand en vertelden me dat ik niet bij de befaamde pakjes neer moest gaan zitten.

Als je er dan geen mensen ontvangen mogen worden gaan wij wel naar ze toe. En zo zijn onze virtuele proeverijen geboren. Praten achter een cameraatje en interactie via Zoom. We begonnen met de Tonnies, Ernst Jan Overduin en Antoin Peeters presenteerden. Ik die de proeverij samenstel en diverse druiven was het thema. De Tonnies ons publiek. 

Laat ik eerst de Tonnies eens voorstellen. Een groepje vrienden met hoofdletter V die niet schromen om hun vriendjes tot het bot af te branden. En niet gehinderd tot enige kennis besloten we ook nog om de Connies (de ega’s van de mannen) uit te nodigen. Met namen als de Boswachter en het Parlement gingen we met de billen bloot. Afgebrand werden we.

Een try-out van dit compleet nieuwe concept en maar goed ook, want het licht en geluid lieten nogal wat te wensen over.  Maar de toon was gezet en de sfeer weergaloos. 

Inmiddels 22 proeverijen verder, waarvan zo’n 8 grote degustaties rondom feestdagen en landenthema’s, hebben wij de virtuele proeverij naar een ongekend hoog niveau getild. De open proeverijen hebben we gemiddeld 360 deelnemers en staan we op toplocaties in de regio.

En dan staat het boertje uit de polder verdwaasd te kijken hoe Ernstjan kennis loopt te spuien of het niets is en Antoin 5 minuten van tevoren vraagt om inside informatie en vervolgens op zijn dooie gemak een verhaal uit zijn mouw schudt van 20 minuten. Briljant zijn de mannen en ik derhalve ook blij dat ze er staan. Ik zou het niet kunnen.

Maar dan doe ik een hoop mensen te kort. Esra en Matthijs die toch stiekem iedereen bellen. Ramson en Puck om toch weer de virtuele adhoc dingen (mijn kennis ver te buiten) op te lossen. De mensen van de Witte Haenen. Maaike van de BrAM ! die een persbericht schrijft, Roos die Tara een slinger geeft en Henny en het duo Dennis & Dennis (en nee geen stripfiguren) om op het laatste moment hun eigen pakketten samenstellen of even naar het andere eind van Nederland rijden omdat QLS weer verzaakt. 

Al met al een behoorlijke operatie waar we met gepaste trots op terug kijken. Tot de volgende.

28 mei gaan we de zomer opzoeken…..