Aan het begin van de herfst was ik erin geluisd door Leonie. Met het uitzicht op een lunch en een kopje koffie in combinatie met de ijzerkoekjes van Sasja (haar vriendje) ben ik te lijmen met een natte vinger.

Even een uitleg van de situatie. Ik begreep namelijk zelf niet helemaal wat ik bij Optisport aan het doen was. Een zoontje van een vriendje van mijn vriendinnetje Leonie, moest zwemmen. Of het nu voor een diploma was is mij tot op heden overigens nog niet duidelijk. Gezeten op een coronaproof tribune vroeg ik mijzelf af of ik in het krokodillen terrarium van Blijdorp zat. Een overijverige badmeester had besloten dat, nu de ozonlaag toch aan het afbreken was, een graadje meer moest kunnen. Wellicht was dit zijn idee op COVID-19 te bestrijden. Van temperatuurmetingen weet heeft hij niet veel, maar hij stond daar met een gelouterde rust naast een trillend broedkippengedoe van een stuk of 16 pubers in wording. Terwijl het zoontje als een gek het water in sprong en als een bezetene begon te watertrappelen, begon ik weer eens aan wijn te denken. Totdat Leonie ruw aan mijn mouw stond te trekken en ik begreep dat de zwemles voorbij was.

Ah, reageerde ik verheugd: lun-zen geblazen. Terwijl we iedereen van enig statuur gedag zwaaide en de badmeester bedankte voor de les, schoot ik het terrarium uit en rende de parkeerplaats op. Op naar de Groenmarkt voor een copieuze lunch waar ook Dennis en ErnstJan bij aanschoven. Na het voorgerecht begon de discussie over een echte winterwijn. Nu is Leonie net als ik. Iemand die niet echt gevoel heeft voor de situatie, maar het daarna wel weer ludiek probeert op te lossen. Na een hoop gesoebat waren we er wel achter dat er maar één “echte” winterdruif bestaat, te weten de Syrah.  Hier kregen we het warm van! Syrah is één van de wereldberoemde blauwe druiven, naast de Cabernet Sauvignon en de Merlot. De Syrah druif (ook vaak Shiraz genoemd) wordt beschouwd als de nationale druif van de Rhône en Australië. En warempel, ook Ernstjan (erken wijn-autist) had een wist je-dat je….

Over de herkomst van de Syrah bestaan verschillende verhalen. Zo zou de druif bijvoorbeeld afkomstig zijn uit de Iraanse stad Shiraz en van daaruit zijn overgebracht naar de Franse Rhônevallei. Anderen beweren dat de bakermat Egypte was en dat hij onderweg naar Frankrijk de naam van het Siciliaanse Syracuse heeft meegekregen of dat de eerste wijnranken zouden zijn aangeplant op de heuvel van de Hermitage in het Rhônegebied. De meest betrouwbare bron lijkt echter een genetisch onderzoek waaruit blijkt dat de druif is voortgekomen uit de druivensoorten Dureza en Mondeuse blanche uit Zuidoost-Frankrijk.

De Syrah gedijt goed in een warm, zonnig en droog klimaat, bij voorkeur op niet al te vruchtbare grond. De Syrah wordt veelvuldig aangeplant in de Noordelijke Rhône (bijvoorbeeld Côte Rôtie en Hermitage), maar ook in de Zuidelijk Rhône (bijvoorbeeld Châteauneuf-du-Pape en Gigondas). Verder is de druif te vinden in de Provence, Languedoc-Rousillon, Australië (bijvoorbeeld in Hunter Valley, Barossa Valley en McLaren Vale) en onder meer in Californië, Argentinië (Mendoza), Chili en Zuid-Afrika.

De Syrah is een vroegrijpe, krachtige groeier met een dikke schil die immuun is voor de meeste plantenziekten. Syrah wijn krijgt daardoor niet alleen een dieprode kleur, maar ook stevige tannines.

De Syrah geeft wijnen met elementen van viooltjes, zwarte besssen, bosbessen, bramen en pruimen en soms aardbeien en frambozen. Rijpere Syrahs hebben ook zwoelere elementen van gedroogde pruimen, leer en chocolade. In het aroma kunnen daarnaast drop, eucalyptus en zelfs gerookt vlees voorkomen. Peper, kruidnagel en andere kruiden zijn typerend voor de Syrah. Samengevat: krachtig, fruitig en kruidig.

Ik begon er gelijk een commercieel verhaaltje bij te verzinnen… Waarom geen 10% korting bij aanschaf van een Syrah, Shiraz of iets wat er op lijkt. Het bleef nog lang onrustig op de Groenmarkt.

Tot de volgende keer!
Frank van Wijnhuis 167