Dit keer vertellen wij je graag weer een wist je dat verhaal.. Met enige context uiteraard. Gewoon voor de leuk!

Wist jij dat er een kogel in de grote kerk verstopt zit? Nee? Bij deze, die zit er, in de pilaar van de grote kerk nota bene. De kogel is afkomstig van één van de twee beschietingen van de Fransen op Dordrecht in 1813.

Toen Napoleon in 1813 werd verslagen, duurde het even voor de Fransen in Dordrecht het bericht doorkregen. Pas in november verlieten zij Dordrecht en vertrokken ze naar Gorinchem.

Op het moment dat de Fransen de stad Dordrecht verlieten, hesen de Dordtenaren de oranje vlag. Echter kwamen de Fransen terug en ontstond er de eerste beschieting. In twee dagen tijd liet het toen aangewezen tussenbestuur van Dordrecht zo’n 400 Franse militairen toe in hun stad. Helaas van korte duur, want toen de Fransen lucht kregen dat er troepen vanuit Rotterdam onderweg waren, dropen zij af.

Vanaf Papendrecht beschoten de Fransen met zo’n 4 kanonnen drie uur lang hun kogels af op Dordrecht en uiteindelijk vertrokken de Fransen definitief. Zeker 250 gebouwen en huizen maakten zij kapot.


Ondanks het feit dat het een mooi verhaal is, lijkt het onmogelijk dat de kogel de grote kerk heeft geraakt vanaf Papendrecht. Mogelijk hebben ze bij het restaureren van de kerk de kogel erin gemetseld waarbij de grote vraag blijf of het een originele kogel is.